vrijdag 21 maart 2014

Top 14 Nederlandse Bieretiketten

De laatste keer dat ik bij een bierwinkel rondliep, viel het me op dat sommige brouwers niet heel erg uitblinken in het ontwerp van het etiket, om het maar even netjes te zeggen. Een van de redenen voor mij om een niet bekend bier te kopen is de uitstraling en verzorging van het etiket. Dit is lastig, maar met een beetje brainstormen moet er toch wel iets van een goed ontwerp en naam worden bedacht? Persoonlijk laat ik (bijna) alle bieren liggen die gebrouwen zijn bij een brouwerij met in de naam een aap, hond, geit, varken, olifant of weet ik wat voor dier, die dan ook nog vaak lachen, waggelen of vliegen of zoiets. Als er dan ook nog een rommelig etiket op zit dat duidelijk in een avondje in elkaar is gebakken, laat ik dit soort bieren zeker links liggen. Waarom wordt er niet meer tijd besteed aan het uiterlijk en presentatie van het product?
Gelukkig zijn er ook veel Nederlandse brouwers die er goed over nadenken en tijd aan besteden. Voor de keuze van de top 14 heb ik alle etiketten van de brouwerijen die aangesloten zijn bij het Klein Brouwers Collectief (KBC) bekeken en de stroom aan allernieuwste bieren bij ABC-beers in de gaten gehouden. 

Deze lijst is gekozen op puur persoonlijke mening. Er zijn op Internet meerdere lijsten te vinden, bijvoorbeeld van de BAV, maar daar worden duidelijk andere criteria gebruikt. Om op deze persoonlijke lijst te komen zal het etiket strak, opvallend en onderscheidend moeten zijn. Zo'n etiket dat in het schap er uit springt. Hieronder de lijst.


#1   't IJ IPA
Bij de laatste vernieuwing van de stijl van 't IJ zijn de bestaande etiketten van de klassiekers Natte, Zatte en Columbus onderhanden genomen. De kleuren zijn duidelijker en in combinatie met de ruitvorm zien de labels van 't IJ er herkenbaar en onderscheidend uit.
Bij het label van 't IJ IPA is het traditionele ontwerp verlaten en is er een pin-up te zien op een transparant label. Het ontwerp is origineel, strak, fris en zeer herkenbaar. 


#2   SNAB Koning Honing
De etiketten van SNAB hebben recentelijk een update gehad. Op elk etiket van o.a. SPA, Koning Honing, Ezelenbok staan grappige cartoonachtige plaatjes met een duidelijk lettertype. De Koning Honing is het honingbier van de brouwerij. Op het label van dit bier is duidelijk de link van de bijen en de honing aanwezig, zonder dat het afgezaagd of geforceerd authentiek is geworden. Gewoon mooi strak vormgegeven en origineel.




#3   Van De Streek HopArt #2
Brouwerij van De Streek heeft voor het ontwerp van de HopArt serie de hulp ingeroepen van kunstenaars. De Hopart#2 is een Brown IPA en heeft een felroze etiket met een hele lelijke, kwijlende kat. Het doet een beetje denken aan Andy Warhol. Het label is modern, origineel en opvallend en is een mooi voorbeeld van brouwen en productpresentatie 'nieuwe stijl'.Niks geen eeuwenlange brouwtradities, maar nieuw en vooruitstrevend.




#4    Kompaan/Uiltje Collaboration
Bij deze collaboration is er op het etiket een woordzoekerpuzzel te zien waar de namen van de brouwers zijn weggestreept. Dit nodigt uit om het label eens beter te bekijken wat precies de bedoeling is. Het is origineel bedacht en niet geheel onbelangrijk is het bier, een hoppige porter, prima te drinken!



#5  Maximus Brutus - Pandora
De typische lijn van zwarte etiketten met zilvergouden opdruk van brouwerij Maximus zijn strak vormgegeven en mooi. Wat een stier precies met bier te maken heeft, weet ik niet, maar het ontwerp van het beest is mooi en origineel gedaan. 



#6    De Molen Goths and Vandals 
Dit is een wat ouder ontwerp maar is nog steeds een erg mooi etiket. Dit label breekt met de andere De Molen etikettontwerpen die wel veel informatie bevatten, maar niet erg origineel te noemen zijn. Dit is een stemmig ontwerp, waar een afbeelding van een barokkige (of Gothic?) vrouw je triest aankijkt. Het lettertype past perfect bij de gothische sfeer van het etiket. Het ontwerp is volledig zwart-wit, maar dit geeft de zware, zwarte stout een passend obscuur tintje.

#7  Muifelbrouwerij - Broeder Everardus
De Muifelbrouwerij heeft vanaf het begin goed ontworpen labels gepresenteerd. Het eerste bier, de Zuster Agatha, heeft een mooi, donker etiket dat goed past bij het bier. De Broeder Everardus is iets beter qua kleurstelling en lagen. Een bier met zo'n naam zou makkelijk af kunnen met een afgezaagde afbeelding van een lachende broeder met een glas bier in de hand, maar dit ontwerp is stijlvol en mooi.


#8   Butchers Tears Regular Music
Deze brouwerij houdt voor alle ontwerpen een minimalistiche stijl aan die  schetsachtig en artistiek is. De Regular Music vind ik van alle labels de mooiste, omdat deze getekend lijkt en niet met een programma is gemaakt zoals de andere labels in deze lijst. Met de bieren van deze brouwerij ben ik niet bekend, maar met namen als Broomrider, Misery King en The Fuzz spreken ze wel tot de verbeelding.
   
#9    Kompaan - 20
De Kompaan 20 was het eerste bier van deze brouwerij uit Den Haag. Het etiket is licht glanzend en heeft strakke lijnen. Door te spelen met de lettertypes en -grootte is het een etiket dat duidelijk, strak en herkenbaar is. De andere etiketten van de brouwerij hebben dezelfde opzet maar met verschillende kleuren en passen duidelijk binnen de lijnen van de brouwerij.


#10  Brouwerij Eanske - 1325
Deze brouwerij uit Enschede maakt een American Pale Ale met de naam 1325. Het bier heeft een sprekend etiket en logo waarbij een traditioneel logo mooi verenigd wordt met een strakkere stijl. Door het gebruik van één hoofdkleur is het een rustig en strak etiket dat mooi past bij een smal hoog flesje.
 
#11  La Trappe - Puur 
Het enige etiket in de lijst dat van een grotere brouwerij komt. Puur is een 100% biologisch bier en wordt gebrouwen door La Trappe. Het bier is blond en fijn hoppig en dit wordt mooi weergegeven door het etiket wat fris en mooi is vormgegeven. De kleur van de hopbellen lijkt te worden geaccentueerd door de mooie groene kleur van de letters en rand. Je krijgt al dorst van het etiket.



 

#12   De Leckere - Organic

De Biologische bieren van brouwerij De Leckere hebben een nieuwe stijl gekregen. De etiketten hebben een strakke, elegante stijl met een klein art-deco sausje eroverheen. Elke biologisch bier heeft zijn eigen kleur en is dus duidelijk onderscheidend.




#13   Brouwerij Ruig - Blonde Enigma 
Een voor mij onbekende brouwerij die een 'ruige' uitstraling heeft. Het etiket is in een soort zeefdrukpatroon geprint. Daarnaast zij de letters groot en grof, wat de indruk geeft van een oldschool concertposter. Leuk gedaan!



 
#14   Brasserie Bours - Pas de Saison
Brouwerijhuurder Bours uit Eindhoven is pas begonnen met brouwen en heeft twee bieren. Op het etiket staat veel informatie vermeld. Door te werken met verschillende lagen ontstaat er diepte in het etiket. Een duidelijk en strak etiket. 



Je vraagt je misschien af waarom er een top14 is gekozen? Eigenlijk omdat er niet veel meer mooiere ontwerpen te vinden zijn. Het ontwerp van de Diablo Fuego was natuurlijk een hele mooie, maar dan zou de lijst wel een hoog "wij van WC-eend, adviseren WC-eend"-gehalte krijgen. Graag hoor ik van lezers of er een fantastisch label mist en waarom. Dus graag jouw input! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...