Een andere ontdekking in de Turkse winkel, naast de cactusvijgen, is een zak met 'graankorrels' die lijken op beukennootjes maar dan kleiner. Het is boekweit, eigenlijk is het geen graan maar een lid van de duizendknoopfamilie. Doorgaans wordt het als graan verwerkt en wordt er meel van gemalen wat vaak gebruikt wordt in pannenkoeken. De boekweit die ik gekocht heb, lijkt ontdaan te zijn van de 'dop', de officiƫle naam is dan grutten en die kennen we dan weer van de gruttenpap van opa en oma. Hierbij heb ik niet direct een associatie met een heel lekker graan, meer met oorlogsvoer. Boekweit is echter wel heel voedzaam en glutenvrij, maar dat is natuurlijk niet de insteek om het in een bier te gebruiken.
Maar wat kunnen we er nu eigenlijk mee? De geur bij het openen van de zak is niet direct lekker. Het lijkt gek genoeg op een geur van behanglijm, zelf niet een beetje granig in de verste verte. Een manier om graan (bijvoorbeeld ook havervlokken) lekkerder en smaakvoller te maken, is om ze te roosteren in de oven. Nadat ik de droge korrels een half uur bij 200 graden heb geroosterd, had het alleen maar een intensere behanglijmgeur gekregen. De korrels zijn toen afgekoeld en een half uur in lauw water geweekt. Daarna heb ik de korrels uit laten druipen en een uur bij 200 graden in de oven gedaan onder regelmatig doorroeren. De geur werd nu notiger en met wat fantasie ook wat graniger. Nog steeds niet de fantastische geuren die bij het roosteren van havervlokken vrijkomen, maar het is een stuk beter dan onbehandeld. Door het bevochtigen van de korrels en het drogen bij hogere temperatuur ontstaan er smaken die bijv. ook in caramout zitten.
De notigheid van de boekweit zou goed samen kunnen gaan met donkere mouten. De roasted wheat malt van Thomas Fawcett die ik laatst bij Brouwmarkt heb gekocht heeft ook een wat granige, notige smaak. Als basis heb ik Maris Otter pale mout gebruikt. Met 19% boekweit zal dit te proeven moeten zijn. Hieronder het recept.
Aantal liters------- : 8 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 12.6 liter
Spoelwater---------- : 4.6 liter
Maischwater--------- : 8 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 62 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 55 EBU (Tinseth)
74% 1721 g MO Pale alemout 5.5 EBC
19% 441 g Boekweit 4 EBC
7% 162 g Thomas Fawcett Roasted Wheat malt 600-1000 EBC
11 g 17 %az 70 min B Columbus
8 g 17 %az 1 min B Columbus
12 g 6 %az 0 min B Cascade (tuinhop)
Gist: Danstar Nottingham
De hopstort is gebaseerd op het wat harsige hopkarakter van de Columbus hop, welke bij een eventuele notigheid van de boekweit goed zou kunnen werken. Het hoge oliegehalte van deze hop geeft een sterke smaak die als typisch Amerikaans omschreven kan worden. De Cascade hop is toegevoegd om wat citrusachtige smaken toe te voegen. De bitterheid is niet extreem, aangezien dit bier een vrij lage dichtheid heeft, wilde ik het niet overdrijven. De Nottingham gist is een mooie gist voor donkere bieren en vergist vrij ver uit.
De geur van het wort na het koken lijkt nog het meest op een heel donkerbruin brood van de bakker, een granige, notige en iets aangebrande geur, een beetje zoals een donkere broodkorst. Het is in ieder geval een betere geur dan ik had vermoed. Een proefnotitie is hier te lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten