donderdag 1 augustus 2013

Proefnotitie: De smaak van melanoidinemout.

Dit is de proefnotitie van het experiment om de invloed van melanoidinemout te leren kennen. Hierbij zijn 3 bieren met S-04 gebrouwen, met 100% pilsmout met decoctiemaischen, melanoidinemout en cara-amber. De insteek was om met melanoidinemout een decoctiesmaak na te bootsen. Verder is er de vergelijking van melanoidinemout met cara-ambermout.

De bieren zijn in proefbrouwsels gemaakt en nogal wild met te veel bezinksel in de flessen. Om te zorgen dat het bier niet tegen het plafond belandt, zijn de flessen kort in de vriezer gedaan. Hieronder een foto van de brouwsels (in eerder genoemde volgorde).


 Hieronder volgen de proefnotities van de bieren.

100% pilsmout met decoctie
Dit bier is licht van kleur, het bier is niet helder, maar het bier kwam wat uit de fles. 

De geur heeft een prettige, hoppige geur die erg nobel ruikt. Door de decoctie heeft het bier een soort Duitse moutigheid gekregen, een wat vollere geur die in Nederlandse pils vaak ontbreekt.

De smaak is licht en licht hoppig. De moutigheid is ook in de smaak duidelijk aanwezig. Door de S-04 gist is het bier licht fruitig, maar een klein beetje tropisch fruit en een spoortje oplosmiddel en dat is het.

Bier met Melanoidinemout
Dit bier is een slag donkerder dan het decoctiebier. Het schuim is direct na het inschenken verdwenen.

De geur is moutig en wat zoeter dan bij het decoctiebier. De hop geur is minder aanwezig. Het ruikt minder toegankelijk en fris.


Het bier is wat zoet moutig en wat minder fris dan het andere bier. De toevoeging van de mout geeft het bier een soort caramelmoutige smaak. Het gistkarakter is wat weggedrukt door de volheid van het bier. Er is een licht fruitige smaak te proeven. 

Bier met cara-amber mout
Het bier is vergelijkbaar in kleur met de melanoidinemout. Volgens specificatie hebben de bieren dezelfde kleur (60 EBC), dus dat klopt. Het schuim zakt in tot een blijvend, romig laagje. 

De geur is moutig en qua zoetigheid tussen beide vorige bieren in. De moutigheid heeft een wat notige geur en benadrukt de volheid van het bier. 

De smaak is zoetig met wat meer balans dan de melanoidinemout. Het bier is wat meer gebalanceerd. De smaak van de speciale mout lijkt ook beter in dit bier te passen. Het koppelt het licht fruitige gistkarakter met een prettige nobele hoppigheid en subtiele moutigheid. 


Oordeel

De bieren met decoctiemaischen en melanoidinemout zijn maar moeilijk te vergelijken. De 5,6% melanoidinemout is waarschijnlijk sowieso te veel voor een dergelijk bier. Zeker in vergelijking met de decoctie is het bier te zoet en onsubtiel zoetig moutig. Volgende keer zeker minder melanoidine gebruiken.

Het bier met cara-amber mout met dezelfde kleur als de melanoidinemout heeft een prettigere smaak dan de melanoidinemout. Wellicht dat dit te wijten is aan het doel van beide mouten, waarbij de melanoidinemout meer bedoeld is als subtiele toevoeging, waar een caramout tot wel 15% gebruikt kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten