Een American Amber-Red is een donkere variant van een APA en heeft net als een IPA een hoppige smaak en een redelijke bitterheid. Niet zo extreem als een IPA, maar voor de gemiddelde bierdrinker op de grens. De bierstijl is moutiger en voller dan de genoemde stijlen. De combinatie van meer moutigheid en smaken van donkere (geen gebrande) mouten geeft het bier een andere sensatie.
De stijl is ontstaan doordat brouwers aan APA bieren meer speciale mouten zijn gaan toevoegen. Dit was dus geen pale ale meer te noemen. De grens tussen IPA, APA en Amber-reds is vrij vaag, commerciƫle APA's kunnen makkelijk doorgaan voor IPA of Reds voor APA, enzovoort.
In het recept hieronder is er gekozen voor een pale alemout in combinatie met de
munichmout om de moutigheid te versterken. De Special-B, Carared en Carafa zijn voor notige, granige en broodachtige smaken en donkere kleur.
Als hop zijn Bravo, El Dorado en Amarillo hop gebruikt. Met de eerste twee hoppen heb ik geen ervaring. Volgens bronnen op internet heeft de Bravo hop een bloemige en fruitige smaak. De El Dorado hop is een nieuwe soort, die smaken van tropisch fruit en aroma's als peer en watermeloen geeft. In een aantal reacties op fora heeft deze hop toch wat minder Wow-factor dan bijvoorbeeld Simcoe of Mosaic, zodat er bij vlam-uit nog wat Amarillo bij gaat.
Totaal brouwwater--- : 11.68 liter
Spoelwater---------- : 5.18 liter
Maischwater--------- : 6.5 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Dichtheid------------: 1055
Berekende kleur----- : 34.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 58 EBU (Tinseth)
70.3% 1463 g Pale alemout 5.5 EBC
19.1% 397 g Munchenermout 15 EBC 16 EBC
6.4% 133 g Carared (D) 40 EBC
2.8% 58 g Special B 391 EBC
1.4% 29 g Carafa I 630 EBC
Hop
3 g 15.8 %az FWH El Dorado
5 g 16.7 %az 60 min Bravo
4 g 16.7 %az 30 min Bravo
4 g 15.8 %az 5 min El Dorado
4 g 15.8 %az 0 min El Dorado
4 g 10.0 %az 0 min Amarillo
Ik zal dit bier niet drooghoppen, het bier is hoppig genoeg en in tegenstelling tot een IPA denk ik dat een American Amber geen drooghop nodig heeft.
Gistsoort : Fermentis Safale US-05 (zakje)
Maischschema
60m/66°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten