De eerste versie van de Munich Dunkel (De Trol van De Veen) heeft te veel caramout in het recept. Vorige week heb ik in Duitsland een aantal Dunkels op en die hadden inderdaad geen caramoutkarakter. Sterker gezegd, deze hadden maar weinig uitgesproken smaken. De moutigheid zat er goed in, maar dat was het dan ook. De donkere kleur doet vermoeden dat er iets van een donkere smaak of moutbitterheid gaat volgen, maar deze bieren waren wonderwel heel goed doordrinkbaar.
Uit de smaak van de geproefde dunkels en de richtlijnen voor de ingrediënten van het
BKG lees ik dat er eigenlijk helemaal geen caramout in een Munich Dunkel moet. Deze volgende versie van de Munich Dunkel heeft dan ook geen caramout, maar bestaat alleen uit munichmout en Carafa. Simpel en doeltreffend lijkt me. Hieronder het recept.
Aantal liters------- : 5 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 75 %
Totaal brouwwater--- : 7.3 liter
Spoelwater---------- : 2.3 liter
Maischwater--------- : 5 liter
Kooktijd------------ : 30 minuten
Berekende kleur----- : 63.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 28 EBU (Tinseth)
95% 1156 g Münchnermout type 2 22 EBC
5% 60 g Carafa III 1084 EBC
Hop Bloemen 8 g 10 %az 30 min B Warrior
Gist: Fermentis Saflager W-34/70
Maischschema
25m/62°C Maischdikte is: 4.1 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 4.1 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten