woensdag 3 april 2013

Felix - Rook Porter

Met de zelfgerookte mout op eiken, beuken en Mesquite hout staat er nu een rookporter op de planning. De rookmout is redelijk heftig in smaak en is bedoeld om een mooie rokerige toets te geven, niet om een rookbier a la Schlenkerla te maken. Hier wordt vaak 100% rookmout gebruikt. De rooksmaak zal een goede balans moeten bieden aan de gebrandheid.  

Voor het recept heb ik gekozen voor een Robust porter recept. Volgens de bierstijl een bier met een goede moutbasis, in het midden wat donkere caramout, aangevuld met ontbitterde donkere mouten. De bitterheid is niet hoog, zodat de rook mooi kan uitkomen. 

Biertype: D Porter (Robust)         
Aantal liters--: 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 39.25 liter
Spoelwater---------- : 10.25 liter
Maischwater--------- : 29 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur- : 75.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 31 EBU (Tinseth)

Mout

39.6%   2914 g Pilsmout 3 EBC                   3    EBC   
33%      2429 g Rookmout                          4    EBC   
7.7%      566 g Münchnermout type 2        22   EBC  
6.6%      485 g Caramunich                       123  EBC   
1.9%      139 g Special B                           391  EBC   
2.8%      206 g Carafa III                          1084 EBC   
2.8%      206 g Carafa type 1                     800  EBC   
1%           73 g Geroosterde gerst              1000 EBC   
4.6%      338 g Havervlokken                       4    EBC
  
De carafa mout is een zogenaamde ontbitterde moutsoort, hier is het kafdeeltje verwijderd, waardoor het een mindere moutbittere, gebrande smaak aan het bier geeft. 


Hop

20 g  10.5 %az  075 min B Target   
25 g  6.7 %az  015 min B Fuggle (GB)                    
                    
Gist: Fermentis Safale US-05  of Ringwood ale.          


Maischschema
75m/68°C Maischdikte is: 4.04 L/kg
10m/73°C Maischdikte is: 4.04 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten