Met de zelfgerookte mout op eiken, beuken en Mesquite hout staat er nu een rookporter op de planning. De rookmout is redelijk heftig in smaak en is bedoeld om een mooie rokerige toets te geven, niet om een rookbier a la Schlenkerla te maken. Hier wordt vaak 100% rookmout gebruikt. De rooksmaak zal een goede balans moeten bieden aan de gebrandheid.
Voor het recept heb ik gekozen voor een Robust porter recept. Volgens de bierstijl een bier met een goede moutbasis, in het midden wat donkere caramout, aangevuld met ontbitterde donkere mouten. De bitterheid is niet hoog, zodat de rook mooi kan uitkomen.
Biertype: D Porter (Robust)
Aantal liters--: 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 39.25 liter
Spoelwater---------- : 10.25 liter
Maischwater--------- : 29 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur- : 75.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 31 EBU (Tinseth)
Mout
39.6% 2914 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
33% 2429 g Rookmout 4 EBC
7.7% 566 g Münchnermout type 2 22 EBC
6.6% 485 g Caramunich 123 EBC
1.9% 139 g Special B 391 EBC
2.8% 206 g Carafa III 1084 EBC
2.8% 206 g Carafa type 1 800 EBC
1% 73 g Geroosterde gerst 1000 EBC
4.6% 338 g Havervlokken 4 EBC
De carafa mout is een zogenaamde ontbitterde moutsoort, hier is het kafdeeltje verwijderd, waardoor het een mindere moutbittere, gebrande smaak aan het bier geeft.
Hop
20 g 10.5 %az 075 min B Target
25 g 6.7 %az 015 min B Fuggle (GB)
Gist: Fermentis Safale US-05 of Ringwood ale.
Maischschema
75m/68°C Maischdikte is: 4.04 L/kg
10m/73°C Maischdikte is: 4.04 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten