woensdag 15 augustus 2012

Saison - Het Veenlijk


Een saison is een bier met een afwijkende smaak. De speciale gist geeft smaken van rijp fruit, muffigheid, kurk en soms wat zurigheid. Het speciale aan een saison brouwen is de vergistingstemperatuur die ligt tussen de 25 en 30°C en soms nog hoger. Hierdoor gist het bier goed uit en ontstaat er een zeer smaakvol en droog bier. Met de huidige temperaturen op de zolder is het nu tijd om te brouwen. Met de slurry van de Donkere Saison wil ik deze blonde Saison brouwen. Een slurry geeft de kans om de vergisting snel en strak uit te voeren. 

De moutstort bestaat voornamelijk uit lichte moutsoorten. De basismout is Weyermann pilsmout, aangevuld met carapils voor wat dextrines en tarwemout voor de granige smaak. 
Een saison hoort droog te zijn en daarvoor wordt er suiker toegevoegd. Normaalgesproken bij een bier met een dichtheid van 1056 zou ik dit niet snel doen. 

De hopstort is niet heel moeilijk. Magnum wordt gebruikt voor het bitteren van het bier. Dit is een neutrale, hoog alfazuur hop die een cleane bitterheid geeft. Premiant is een soort Supersaaz en is heel kruidig. Deze hop wordt bij het opwarmen naar het koken toegevoegd (first wort hopping) en aan het einde van het koken. Allemaal met het doel om een hoppig bier te krijgen. 

Bij een aantal Saison gisten is het heel lastig om een goede uitvergisting te verkrijgen, maar met de Wyeast 3726 in combinatie met de hoge temperaturen buiten is dit niet heel moeilijk gebleken. Een Saison kenmerkt zich door een kruidige, wat muffige smaak en in een aantal gevallen kruidige en nobele hopgeur -en smaak. 


Hieronder is het recept weergegeven.



Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Brouwzaalrendement-- : 74 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 16.5 liter
Maischwater--------- : 18 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 5.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)

Mout
87% 3850 g Pilsmout 3 EBC              3    EBC    
3% 132 g Carapils (D)                      2.5  EBC    
5% 221 g Tarwemout                      3    EBC    
5% 221 g Kristalsuiker                     0    EBC  

Hop
Bloemen---20 g   8 %az   FWH     Premiant                      
Bloemen---10 g  10 %az  60 min  Magnum                   
Bloemen---10 g   8 %az  15 min  Premiant                      
Bloemen---  2 g   8 %az   0 min  Premiant                      

Gist
Gistsoort----------- : 3726 Farmhouse Ale                  
Gist toegevoegd als- : starter

Maischschema
5m/55°C Maischdikte is: 4.06 L/kg
35m/62°C Maischdikte is: 4.06 L/kg
25m/73°C Maischdikte is: 4.06 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...