Behandeling van het vat
Eerst is het vat gevuld met water. Doordat er kiertjes tussen het hout zitten kan er kleine lekkage ontstaan. Het hout zal uitzetten door het water en de kiertjes zullen dichtgedrukt worden. Na een dag is het vat al redelijk verzadigd met water. Er is nog wel wat water te zien aan de buitenkant, maar er kwamen geen druppels meer door de wand. Het duurt ongeveer 2 weken voordat het vat helemaal gezet is. Op vat lageren
Het vat zal in eerste instantie gebruikt worden voor een paar bieren die alleen de smaak van het hout en drank nodig hebben. Het idee is om een Imperial stout en een barleywine in het vat te laten lageren. Zware bieren die kunnen verbeteren door het hout dus.
Na een aantal keer zal de overbrenging van de smaak van het hout minder worden en kan het vat in principe opnieuw worden gebrand, maar het kan ook gebruikt worden om bieren met Brettanomyces of spontaan vergiste bieren in te lageren. Het idee is om hiervoor het bezinksel van een Oerbier en een Orval te nemen. Deze bieren bevatten beide de Brettanomyces en zullen eerst gebruikt worden in het grote gist (bezinksel) experiment dat binnenkort gaat plaatsvinden. Daarna zal er bier vergist worden met het bezinksel van Marriage Parfait van Boon en Oud Beersel Oude Gueuze. Later wordt daar misschien een spontaan vergist bier in gedaan. Genoeg ideeen dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten