
Het recept
De bierstijl is een zogenaamde Session IPA, weinig alcohol en veel smaak. Het risico bestaat dat door het lage alcoholpercentage het bier waterig aandoet. De oplossing hiervoor is de hop welke de indruk van body verhoogt. In dit recept is geen caramout gebruikt, maar een selectie van licht gekleurde die de moutigheid te accentueren.De melanoidine, munich- en biscuitmout bevatten veel melanoidines, reactieproducten tussen aminozuren en suikers welke gevormd worden tijdens de Maillardreacties tijdens het mouten. Dit draagt ook bij aan de body van het bier.
Voor het hoppen is Simcoe en Bravo gebruikt voor een stevige bitter. Mosaic en Simcoe zijn gebruikt voor aroma- en drooghoppen. Van de Cascade gaat er een complete zak hop in. Met 4,5 gram hop per liter bier aan drooghop zal het zeker goed hoppig zijn. Dan zijn de typische IPA-hoppen wel echt helemaal op en kunnen we weer focussen op nobele hoppen.
Aantal liters------- : 40 liter
Gewenst begin SG---- : 1053
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 72 liter
Spoelwater---------- : 30 liter
Maischwater--------- : 42 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 15.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 53 EBU (Tinseth)
88% 8666g Pale alemout 5.5 EBC
7% 729 g Tarwemout 3 EBC
5% 522 g Münchnermout type 2 22 EBC
4% 417 g Biscuitmout 50 EBC 58 EBC
1% 104 g Melanoidinmout 60 EBC
Maischschema 75 min op 67°C
22 g Simcoe 14 %az 75 min
27 g Bravo 16.7 %az 60 min
30 g Simcoe 14 %az 5 min
30 g Mosaic 15 %az 5 min
40 g Simcoe 5 %az 0 min Drooghop
40 g Mosaic 14 %az 0 min Drooghop
100 g Cascade 6 %az 0 min Drooghop
80 g Chinook 12 %az 0 min Drooghop
Voor de vergisting is een combinatie van K97 en US-05 gebruikt. Beide zijn vrij cleane gisten die voldoende ruimte laten voor de hop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten