Een bier met moutextract is makkelijk, er zijn zeker voordelen, maar zeker ook enige nadelen. De nadelen hoeven geen beperking te zijn, wanneer je onervaren bent of weinig tijd hebt. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voordelen van moutextract
- Er hoeft niet gemaischd te worden. Warm het water op en voeg het moutextract toe.
- Sneller - Na het toevoegen van het extract is 5 minuten koken in principe voldoende. Voor het koken met hop is het handiger om langer te koken, zodat er meer bitterheid gevormd wordt.
- Minder apparatuur nodig - Met een pan ben je er al helemaal klaar voor. Er hoeft niet gefilterd en geheveld te worden naar een andere pan.
Nadelen van moutextract
- Moutextract is duurder - met mout brouwen is qua ingrediënten goedkoper.
- Licht gekleurde bieren is lastiger - moutextract geeft over het algemeen een wat donkerdere kleur dan bieren die met mout worden gemaakt. Tijdens de productie van het extract worden er Maillardproducten gevormd die bijdragen aan de kleur.
- Een minder verre uitvergisting - Over het algemeen bevat moutextract relatief meer langere suikers dan wort uit mout. Deze langere ketens kunnen minder worden afgebroken door biergist, waardoor het bier van extract vaak zoeter en voller is.
De minder verre uitvergisting is bij donker extract nog sterker aanwezig. De donkere Maillardproducten zijn verbindingen die door de langere 'warmtebehandeling' gevormd zijn tussen een eiwit en een suiker. Deze zijn slechter of helemaal niet vergistbaar voor een biergist. De toevoeging van de donkere mouten en caramout zal de vergistingsgraad nog eens minder ver laten komen. In experimenten van andere brouwers zijn donkere mouten en caramouten belangrijke factoren waardoor vergistingsgraad negatief wordt beïnvloedt.
Het recept heeft een vrij opvallende hopstort. De gebruikte hoppen zijn restjes. De kooktijden van de hoppen zijn min of meer hetzelfde als een IPA, waardoor dit bier eerder een Black IPA is of een American Stout. Van de Saaz zal tussen het Amerikaanse hopgeweld niet veel te proeven zijn.
Het recept
Aantal liters------- : 20 literGewenst begin SG---- : 1070
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 27 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 132.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 86 EBU (Tinseth)
85% 5262 g Moutextract donker 57 EBC
7% 433 g Geroosterde gerst 1000 EBC
8% 495 g Caramunich 123 EBC
25 g 12 %az 60 min Chinook
21 g 3.7 %az 75 min Saaz (CZ)
10 g 10.6 %az 60 min Amarillo
11 g 15.8 %az 20 min El Dorado
12 g 8.9 %az 20 min Amarillo
10 g 3.1 %az 18 min Saaz (CZ)
11 g 15.8 %az 5 min El Dorado
14 g 8.9 %az 5 min Amarillo
17 g 3.1 %az 5 min Saaz (CZ)
Gist: US05
De batch is na de hoofdvergisting in 4 delen verdeeld. Hier zijn nog extra toevoegingen gedaan.
# Toevoeging Dosering
1. Geen -
2. Koffie 15 gram per 5 liter
3. Cacaonibs 30 gram per 5 liter
4. Kokos 50 gram per 5 liter
Bij het hevelen was de bitterheid niet te extreem, het bier niet te vol en eigenlijk best lekker al. Nu maar afwachten wat het wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten