Een brouwcursus is altijd leuk. Ook dit keer in een pizzeria in Amsterdam met enthousiaste en geïnteresseerde mensen. Het recept is een voortzetting van eerdere Blond recepten, die pilsmout, ambermout, T-58 korrelgist en sinaasappelschil bevatten. Een beetje erbij en een beetje eraf. Het zijn meer zijwaartse bewegingen.
De moutstort bevat
alleen licht gekleurde moutsoorten, pilsmout als basis, tarwemout voor
de granige, iets ronde en weeïge smaak en de ambermout om de moutigheid te
verhogen.
De hoppen zijn gekozen om een gevarieerde hopsmaak aan het
bier te krijgen. De Fuggles is grassig en wordt gebruikt als bitterhop.
Amarillo geeft een fruitigheid en de Saaz is kruidig. De toevoegingen
van de sinaasappelschil en koriander geven het bier een witbierachtige
draai. De T-58 gist is in een Belgische gist die een prettig fruitig en
esterig karakter aan het bier geeft.
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 18 liter
Maischwater--------- : 27 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 12.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)
86% 5858 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
8% 544 g Tarwemout 3 EBC
6% 408 g Ambermout 50 EBC 49 EBC
Pellets 35 g 4.7 %az 60 min P Fuggle (GB)
Bloemen 15 g 8.9 %az 15 min B Amarillo
Bloemen 25 g 3.1 %az 5 min B Saaz (CZ)
Fermentis Safbrew T-58
35m/64°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
15 gram sinaasappelschil 15 min
3 gram koriander 5 min
De proefnotitie van dit bier staat HIER.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten