De IPA van de Watertoren was vorig jaar te donker, bevatte te veel alcohol en was ook nog te bitter en te droog. Geen kanshebber dus en natuurlijk een gebrek aan brouwkunst om niet de opgegeven criteria te voldoen. Dit jaar gaan we het helemaal anders doen. We mikken op de middle-of-the-road en laten ons niet verleiden tot een extra handje mout of hop.
Wat is een saison?
De saisonbrouwers uit België hebben samen een lijst met criteria vastgesteld waaraan een 'echte' saison moet voldoen. Van deze punten mogen er 2 afwijken.- Bier van hoge gisting met nagisting
- Gebrouwen in de provincie Henegouwen
- Alc. vol. tussen 5% en 6,5%
- Donkerblond tot amberkleurig
- Dorstlessend van karakter
- Goed gehopt en/of gekruid
- Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog" bier)
- Afgevuld in 75cl flessen
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk
De gist is het meest smaakbepalende ingrediënt in een Saison. De ietwat muffe, kurkachtige smaken en de verre uitvergisting maken een saison een uniek bier. De moutstort moet niet te moeilijk zijn: veel lichte mout zoals pilsmout, eventueel aangevuld met tarwemout en roggemout. Voor een bier met wat meer body kan er ook viennamout of munichmout in kleine hoeveelheden worden toegevoegd.
De hop zal moeten zorgen voor een milde bitterheid en een goed hoparoma. Dat betekent dus veel hop aan het einde. De hopsoorten zijn klassieke Belgische hoppen: Styrian Goldings, Saaz, Challenger, Fuggles. De Brand opdracht schrijft voor dat er geen Amerikaanse of andere citrushoppige hoppen gebruikt dienen te worden.
Het recept
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Brouwdatum: 22 feb 15
Totaal brouwwater--- : 40 liter
Spoelwater---------- : 17 liter
Maischwater--------- : 23 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 10 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)
59% 3375 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
26% 1487 g XXXXmout 7 EBC
9% 514 g Tarwemout 3 EBC
6% 343 g XXXXmout 20 EBC
Hop
Styrian Golding 25 g 3.1 %az 60 min
XXXX hop 15 g 6 %az 60 min
Styrian Golding 20 g 3.1 %az 30 min
XXXX hop 10 g 6 %az 30 min
Styrian Golding 25 g 3.1 %az 5 min
XXXX hop 15 g 6 %az 5 min
Gist
Belgian Saison vloeibare gist
Gist toegevoegd als starter
Vergistingstemperatuur : oplopend van 20-25°C
20m/65°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
35m/72°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
Om het recept nog niet helemaal weg te geven, zijn er wat mout- en hopsoorten weggelaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten