Nog even ter opfrissing van het geheugen, de volgende bieren zijn gebrouwen:
1) Alpha Tarweblond - Chimay gist (Wyeast 1214)
2) Alpha Tarweblond - T-58
3) Beta Chouffe light - Belgian Wheat (Wyeast 3942)
4) Beta Chouffe light - T -58
Alpha Tarweblond - Chimaygist
Het bier schenkt uit met een donker koperen, bruine kleur. Er is weinig koolzuur in het bier aanwezig. De schuimkraag verdwijnt redelijk snel. (1/5)De geur is fruitig en heeft wat rijpe bananen en fruitigheid. In de geur is er echter ook wat sherry en kartonachtige geuren waar te nemen, welke duiden op een vorm van oxidatie. Dergelijke geuren zijn vaak ook in oudere bieren te ruiken. (2/5)
De smaak is prettig en fruitig, de gist heeft het bier een milde fruitigheid die nog het meest aan perzik doet denken. Helaas is er in de smaak ook de milde oxidatie te proeven en dat neemt een deel van de smaak weg. Het bier heeft in vergelijking met dezelfde moutstort met de T-58 gist een veel mildere bitterheid. Het hoparoma is niet duidelijk aanwezig. (5/10)
Alpha Tarweblond - T-58
Weinig koolzuur, koper amber kleurig. weinig schuim (2/5)geur: In de geur is er een duidelijke fruitigheid die sterk doet denken aan mango en in mindere mate ananas. De mouten geven het bier een zoetige, licht moutige geur. De hop geeft een licht kruidige indruk. (3/5)
De smaak is licht bitter met een prettige wat zoetige moutigheid die wat aan honing doet denken. Het bier is fruitig en heeft wat exotisch fruit in zich. Met een beetje fantasie is dit mango. De body is vrij licht maar het bier is niet waterig. De doordrinkbaarheid is prima, en hier kan ik er wel een paar van op. (7/10)
Beta - Chouffe light T-58
Het bier schenkt in met veel koolzuur, enigszins dof met een dikke grove schuimkraag. (2/5)De geur is fenolisch met een exotische fruitigheid en een klein beetje velpon. De hop komt matig terug in de geur en geeft een kruidige hopgeur die mooi combineert met het gistkarakter. (3/5)
De smaak is fruitig en heeft een duidelijk Belgisch gistkarakter, een fruitigheid die doet denken aan mango en ananas, maar ook aan rijpe banaan en iets velpon. De bitterheid is bovengemiddeld en geeft het bier een duidelijke bite. In de smaak is de hoppigheid wat op de achtergrond aanwezig. Het mondgevoel is niet zoet, maar dat wil niet zeggen dat het bier dun of zelfs waterig is. Op de lippen is het bier iets plakkerig. Het bier heeft een mooie balans tussen de zoetige moutigheid, fruitig gistkarakter en ondersteunende bitterheid. (9/10)
Beta - Chouffe light Belgian Wheat
Uiterlijk: Voldoende koolzuur, oranje, iets dof, weinig schuim. (3/5)In de geur is duidelijk het karakter van de weizen/witbiergist te ruiken. Deze geeft een rijpe banaan en iets kruidnagelgeur en ruikt iets zoet. Prettig en zachte geur. (3/5)
De smaak is vol en heeft de bananen en kruidnagelsmaak in zich. De bitterheid is laag, maar voor een weizen kan dit nog wel lager om het bier voller over te laten komen. De moutstort lijkt prima en ondanks dat er geen tarwe in dit bier zit, heeft het wel een tarwe-achtige smaak. Het mondgevoel is vol en zoetig, mijn lippen plakken iets. Iets te zoet zodat de doordrinkbaarheid iets wordt verlaagd. (8/10)
Conclusie
Bij het proeven kwamen de verschillen tussen de bieren duidelijk naar voren.De bieren welke zijn vergist met de korrelgist T-58 met verschillende moutstort hebben een verschillend karakter, alhoewel het gistprofiel van de T-58 wel degelijk in beide aanwezig is. Het bier met de tarwemout had een wat minder goede balans, bij de Chouffe light was de bitterheid veel beter op zijn plaats.
De Tarweblond met Chimaygist was in een eerdere versie van de Watertoren duidelijk favoriet. De Chimaygist heeft raakvlakken met een weizengist en geeft ook banaan en kruidnagel. Bij deze versie kwam de vergisting vrij laat op gang en heeft het bier te lang in een vat met veel kopruimte gestaan. Er was daardoor oxidatie in het bier te proeven. De kleur was ook donkerder geworden.
De Chouffe light met de Belgian Wheat had een duidelijk tarwebierkarakter. Van de afwezigheid van enige vorm van tarwe was niets te merken. Blijkbaar zijn de associaties van de gistsmaken voldoende om de rijpe bananen en weeïge tarwesmaak te simuleren. Een prettig bier waarbij de bitterheid iets te hard aanwezig was.
Omdat het beoordelen en vergelijken van bieren toch appels met peren vergelijken is, is de beoordeling van het uiterlijk, geur en smaak door persoonlijke smaak ingegeven. Dus: in hoeverre komt dit aspect in de buurt van jouw perfecte blonde? Dit is dus een puur subjectieve beoordeling. Tijdens het proeven met de cursisten zal men een formulier invullen waarbij volgens dezelfde criteria wordt beoordeeld.
De rangschikking op basis van de "brouwerij De Watertoren" proefnotitie is als volgt:
1) Alpha Tarweblond - Chimay gist 8 punten
2) Alpha Tarweblond - T-58 12 punten
3) Beta Chouffe light - Belgian Wheat 14 punten
4) Beta Chouffe light - T -58 14 punten
Dit betekent dat de Chouffe light moutstort als beste uit de bus komt. Het verschil tussen de Belgian Wheat en T-58 is aanwezig, met een lichte voorkeur voor de T-58. De beoordelingen van de cursisten zullen in dit onderwerp verder worden behandeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten