In de zoektocht naar de perfecte blonde heb ik een aantal ideeën doorgenomen en gereduceerd tot 2 verschillende moutstorten. Het ene recept is een voortzetting van een van mijn beste blondes: een blond met veel tarwemout en Chimay gist. Het andere recept is een blond met de moutstort van La Chouffe in gedachten met een kleine toevoeging van sinaasappelschil. In beide gevallen een bier met niet te veel alcohol en veel smaak van de gist.
De opzet wordt dan:
1) Alpha Tarweblond - Chimay gist (Wyeast 1214)
2) Alpha Tarweblond - T-58
3) Beta Chouffe light - Belgian Wheat (Wyeast 3942)
4) Beta Chouffe light - T -58
Wyeast 1214
A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.
Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 74-78% Temperature Range: 68-78° F (20-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV
Wyeast 3942
Isolated from a small Belgian brewery, this strain produces beers with moderate esters and minimal phenolics. Apple, bubblegum and plum-like aromas blend nicely with malt and hops. This strain will finish dry with a hint of tartness. Origin:
Flocculation: medium
Attenuation: 72-76%
Temperature Range: 64-74° F (18-23° C)
Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV
De recepten worden dan als volgt:
Alpha
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 19.11 liter
Maischwater--------- : 17 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 10.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
59% 3388 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
30% 1723 g Tarwemout 3 EBC
6% 344 g Carared (D) 40 EBC
5% 287 g Kristalsuiker 0 EBC
Maischschema
5m/55°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
40m/64°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
Hop
Magnum (D) 29 g 8 %az 75 min
Fuggle (GB) 25 g 5 %az 5 min
Gist
1) 1214 Belgian Ale - gist toegevoegd als smackpack
2) T58 - korrelgist
Beta
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 36.8 liter
Spoelwater---------- : 18.8 liter
Maischwater--------- : 18 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 11 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)
78% 4378 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
12% 673 g Munchenermout 15 EBC 16 EBC
3% 168 g Carared (D) 40 EBC
7% 392 g Kristalsuiker 0 EBC
Maischschema
35m/62°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
35m/70°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
Hop
Saaz (CZ) 15 g 4 %az FWH
Magnum (D) 25 g 8 %az 75 min
Saaz (CZ) 25 g 4 %az 5 min
Kruiden-- 15g 15 min Sinaasappelschillen
Gist
1) 3942 Belgian Wheat: gist toegevoegd als smackpack
2) T58 - korrelgist
Dit zijn de eerste stappen naar het vinden van de perfecte blonde. Na de proeverij met de cursisten kunnen we verder gaan denken over aanpassingen en verbeteringen. Wanneer je een goede naam voor een van de bieren weet, reageer dan.
De brouwdag is goed verlopen. De bieren staan na een dag goed te vergisten.
De Wyeast 1214 lijkt wat traag op gang te komen. Hieronder een filmpje van de vergistingsvaten.
De proefnotities van de bieren zijn hier beschreven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten