dinsdag 21 januari 2014

Nog meer 'Hot Loving' in brouwerij De Watertoren

De Diablo Fuego staat op dit moment in de winkels en zoals het er nu uit ziet is het bier snel uitverkocht. Een mooie ervaring om een recept dat op hobbyschaal is ontwikkeld naar een commercieel brouwsel om te zetten. Dat smaakt naar meer en wellicht kan er een vervolg komen als er een goed brouwsel uit mijn hobbybrouwketels komt. Het zal een verkoopbaar bier moeten zijn, maar niet de platgetreden paden bewandelen. 

De Diablo was een zwaar donker bier, waarin de pepers flink gedoseerd moesten worden om niet te verdwijnen achter de mout, chocolade, cacao en kaneel.  Een nieuw bier zal op een aantal eigenschappen totaal anders moeten zijn. Het meest in het oog springende verschil zal zitten in de kleur. Een nieuw bier zal lichter moeten zijn, liefst blond tot koperkleurig. Daarbij zal er minder alcohol in zitten en zal er dus een lagere begindichtheid worden aangehouden. De balans van het bier zal dus verschuiven en daardoor zal er minder peper nodig zijn. 

De ontwikkeling van het recept zal gedaan worden door 4 totaal verschillende recepten te brouwen. Deze recepten zijn hieronder weergegeven:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPT 1: Oriental Express

Dit recept wordt geleid door de combinatie van de niet te pittige, maar wel smaakvolle peper op een granige moutbasis, vooral van de rogge en Vienna mout. De toevoeging van de komijn en eventueel korianderzaad geven het bier een Oriëntaalse twist. De T-58 schijnt ook een wat kruidige indruk te geven. 


68%    Pilsmout 3 EBC                   
14%    Roggemout                        
15%    Viennamout                           
3%      Dark Crystal                     

75 min B Columbus                      
5 min B Saaz (CZ)                     
0 min B Saaz (CZ)                     

Gist: Fermentis Safbrew T-58

Peper: Gedroogde Poblano of Lemon Drop
Extra: Komijn/Korianderzaad
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPT 2: Waar Rook is, is Vuur!

Dit recept gaat een hele andere richting op dan recept 1. Hier gaat het om de combinatie van milde rokerigheid met pittigheid. De zelfgerookte Chipotles hebben al een fantastische rokerigheid in zich en het bier zal door de rookmout een duidelijkere rooksmaak krijgen. De kleur is licht koper en door de haver zal het bier meer body krijgen. 

71%   Pilsmout 3 EBC                     
12%   Rookmout                         
8%     Munchenermout                
6%     Havervlokken                       
3%     Special B                           

15 g  6 %az  75 min B Kent Golding                  
15 g  4 %az  5 min B Saaz (CZ)                     

Gist: Windsor 

Peper: Chipotle of gedroogde Poblano
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPT 3: Scoville Trip

In dit recept wordt een van de hetere pepersoorten, de Habanero gebruikt. Om de extreme pittigheid wat te balanceren zal er tijdens het koken het vruchtvlees van een  mango (aan 8 liter) worden toegevoegd. De hop geeft een wat citrusachtige kruidigheid en fruitigheid. 

83%  Pilsmout 3 EBC                       
6%   Roggemout                           
7%   Carapils (D)                       
4%   Caramel roggemout                    

75 min B Target                      

5 min B Fuggle (GB)                   

Gist: Fermentis Safale US05 en WB-06



Peper: Gedroogde Habanero (1/2) in lagering
Extra: Mango 

BeginSG: 1064
Bitterheid: 21 IBU
Brouwdatum: 01/03/2014
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPT 4: ChiliDog


69%  Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
15%  Havervlokken                      4    EBC   
8%    Tarwemout                         3    EBC
5%    Ambermout 50 EBC             49   EBC  
3%    Münchnermout type 1         12   EBC   

60 min B Fuggle (GB)                    
10 min B Amarillo                       
DH Amarillo

Gist: Whitelabs Brett Trois

Peper: Gedroogde Rode Jalapeno (extract) einde koken en voor bottelen

BeginSG: 1049
Kleur: 19 IBU 
Brouwdatum: 15/03/2014
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De bedoeling is om deze bieren niet te pittig te maken, waardoor de bieren gebalanceerd zullen zijn. In alle gevallen is de bitterheid laag (20-25 EBC). Voor de keuze van het best gelukte bier en dus welke er mogelijk in het groot worden gebrouwen, zullen de bieren geproefd en beoordeeld worden door een proefpanel.  


Na een bezoek aan Westlandpeppers ben ik overladen met verschillende pepers. Hieronder zie je kleine Aziatische pepers, Jalapeno, rode Jalapeno, Chipotle, Ancho's, Shakira, Spaanse gele pepers en Habanero's. De Lemon Drops zouden ze nog naar op zoek gaan. 

5 opmerkingen:

  1. Ik moet die Diablo Fuego toch eens proeven? Kan ik 't ergens aanschaffen?

    Ps. Mn pepertjes die ik aan de hand van jouw tips bij Westlandpeppers heb aangeschaft zijn nog niet op haha. 't Was ook wel een kilo, maar toch ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het staat in de betere bierwinkels als het goed is. Ik weet niet waar je woont, maar in Haarlem en Leiden is het zeker te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Omgeving Arnhem. Ik zal eens gaan kijken bij de plaatselijke slijterij

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben benieuwd, welke van bovenstaande recepten is jouw favoriet? Ik zie dat er nog 2 op de 'Nog te proeven' lijst staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sterker nog, ik moet er nog 2 van brouwen. Het bier met rookmout en met de komijn moeten nog een keer. Ik heb zoveel ideeen en te weinig tijd, maar deze staan nog op de planning. Ik ben sowieso wat minder fan van peperbieren met heel hete pepers, waarbij de hitte te veel op de voorgrond treedt. Op dit moment een aantal minder hete pepers in mijn tuin staan die in het tweede deel van de Hot Loving gebruikt gaan worden. Daarna kan ik je melden wat de favoriet is.

    BeantwoordenVerwijderen