zondag 6 oktober 2013

Overzicht van commerciele Peperbieren

Een van de trends in bierland is dat bieren steeds 'specialer' moeten zijn. Brouwerij de Watertoren doet graag aan die trend mee. Zo nu en dan is het niet verkeerd om ook eens naar de concurrentie te kijken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bieren die op het bierfestival van brouwerij De Molen staan, er zit niet een blonde, Belgische allemansvriend tussen, om maar eens een voorbeeld te noemen. Bieren met balsamico, pepers, fruit, Brett, speciale vaten en allerhande bijzondere ingredienten zijn ruim aanwezig. 

Degenen die deze blog regelmatig lezen, weten dat er met enige regelmaat pepers in de bieren wordt gebruikt. In dit artikel is er daarom een overzicht van de beschikbare commerciele bieren met pepers. Er zijn ongetwijfeld meer peperbieren te vinden, maar dit zijn degenen die ik na enig zoeken kon vinden. In deze bieren zijn verschillende invalshoeken van de brouwer te proeven, waarbij vooral de scherpte sterk varieert, maar ook de smaken van de pepers zelf. 


Het eerste bier dat ik proef is de 1842 Hammer Brand - Chili Porter van Brouwerij De Berghoeve. Het is een licht alcoholisch bier met 4,5% alcohol. De kleur is donker, het schuim is lichtbruin en stevig. De geur is goed geroosterd en laat maar weinig andere geuren vrij. De smaak is als een goede porter, veel donkere moutsmaken en een stevige bitterheid en hoppigheid. De aanwezigheid van de chili's is erg subtiel, en wel zo subtiel dat ik het eigenlijk niet proef. Er zit wel een scherp randje aan het bier, maar dit zit in dezelfde hoek als moutbitterheid van de donkere mouten. Het is een goed bier, maar de verwachtingen waren hoger.

Het volgende bier is er een van brouwerij De 7 Deugden, de Scherp + Zinnig. Volgens het etiket een pilsachtig bier met een bite. Aan het bier zijn rode pepers toegevoegd. Een combinatie die niet direct voor de hand ligt. In de geur verschijnt er een vrij fruitige pilsgeur, die geen duidelijke pepergeur geeft. De smaak bevat wel een lichte aanwezigheid van pepers, maar het is wel erg subtiel allemaal. Net als het vorige bier geen pittigheid en dat is jammer.

 
De Spanning en Sensatie van Brouwerij De Molen is een Imperial stout met 9,8% alcohol. Er is cacao, chilipepers en zeezout in gebruikt. De geur is rijk aan pure chocolade en cacao, aangevuld door donkere moutgeuren. Hier is ook een zweem van pepers te ruiken. De smaak is bij de eerste paar slokjes hoofdzakelijk chocolade en cacao, de pittigheid is mooi in het bier verweven en bouwt elke slok op. Bij de vijfde slok is de pittigheid goed te voelen aan de achterkant van mijn mond. Dit is geen bier voor de beginnende peperliefhebber, het lijkt bij elke slok heter te worden.


De  Mano Negra - Bourbon Barrel aged met chili peppers van Alvinne is een bijzonder bier met 10%. Het is een Imperial stout die gelagerd is met chilipepers op Bourbon vaten. Het bier komt rustig de fles uit en geeft meteen een heftige geur van gebrande mout, eikenhout en een zweem van zurigheid. Niet direct een peperige geur, maar wel complex. De smaak is gebrand met mooie eikenachtige smaken en een prettige, hoge bitterheid. De pepers zijn aanwezig in de smaak en zwellen bij elke slok aan tot er een relatief mild branderige pittigheid te proeven is. De bitterheid en de pittigheid strijden in hetzelfde spectrum om geproefd te worden.  Het licht zoetige en volle mondgevoel van het bier bieden voldoende balans aan de pittigheid, zodat de vlammen niet uit je oren schieten.

Op het Borefts Bierfestival heb ik, naast een aantal andere bijzondere bieren, twee bieren met pepers geproefd. De Smoked Chili Dark Ale van Fyne Ales is een mooie gebalanceerde, donkere ale, waarbij het bier door de rookmout is omgeven, maar er is niet echt een hele zware rooksmaak, zoals bij Rauchbieren bijvoorbeeld. De chili is mooi aanwezig en geeft het bier een mooie verdieping, waarbij het de basissmaak van de peper lekker naar voren komt. Het bier heeft een kleine pittigheid.

De Hot & Spicy van Brouwerij de Molen is van een hele andere (buiten)categorie, het is een zware stout (10,2%) waaraan Naga Jolokia pepers toegevoegd zijn in het fust. De heftige pittigheid van de pepers en de aanwezigheid van alcohol in het fust zorgen ervoor dat er heel veel pittigheid in het bier terecht komt. En dat is te merken: bij de eerste slok lijkt het alsof mijn slokdarm wegbrandt. Gelukkig zijn het kleine glaasjes en bij het vijfde nipje lijkt mijn mond en vooral mijn maag wat te wennen. Dit gaat wel ver en is eigenlijk te pittig. 

Wat opvalt bij de geproefde bieren is dat het lastig is om een gebalanceerde pepersmaak en pittigheid aan een bier te geven. Een peperbier zou in mijn beleving wel de pepersmaak en pittigheid moeten hebben, en moet het een extra dimensie aan het bier geven, zonder te overheersen en/of de andere smaken weg te drukken. 
De zwaardere, donkere bieren van De Molen en Alvinne bieden een goede balans aan de pittigheid, waardoor er voldoende ruimte is om deze smaken tot hun recht te laten komen.

1 opmerking:

  1. Misschien kunnen we elkaar wel helpen. Chilipepers en alles er rond zijn onze grote passie. Dus als je graag hulp hebt in je zoektocht naar de juiste chilipepers vor uw bieren tussen de meer dan 3000 soorten mag je altijd contact opneme via info@chilifest.be of eventueel eens een kijkje komen nemen op 8 oktober op het eerste echte chilifestifal (chilifest.be) van België.
    Warme groeten;
    Vanhoudt T.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...