Voor het OBBK wordt er een Mild Ale gebrouwen. Een bierstijl die interessant is door weinig alcohol en veel smaak. Een bier met weinig alcohol is vrij lastig te brouwen: het bier loopt het risico te leeg te worden.
De
term Mild betekende vroeger dat het bier jong was en dus niet gelagerd.
Een Mild had
dus niet de typische zurigheid en wilde gistsmaken die een
'vatted' bier wel had. Na de uitvinding van microbiologie betekent de
term alleen nog mild gehopt.
Een Mild ale is een bier met een laag alcoholpercentage, veel moutigheid en een licht gebrande smaak. De verschillende commerciƫle voorbeelden van de stijl varieren van iets donkere bitters tot bijna zwarte, gebrande bieren. In de begindagen van de stijl was dit een bier voor de werkman.
Door het gebruik van een hoge dosering lichte caramout zal het bier meer body krijgen. In combinatie met op hoge temperatuur maischen zal het bier een goed mondgevoel krijgen. De Pale mout is Maris Otter mout, deze mout is Brits en zal meer body geven dan continentale mout. De hop wordt alleen aan het begin toegevoegd, want het bier heeft geen hoppigheid.
Aantal liters------- : 8 liter
Gewenst begin SG---- : 1038
Brouwzaalrendement-- : 75 %
Totaal brouwwater--- : 11.68 liter
Spoelwater---------- : 4.68 liter
Maischwater--------- : 5 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 34.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 20 EBU (Tinseth)
81% 1190 g Pale alemout (MO) 5.5 EBC
12% 176 g Carapils 2.5 EBC
5% 73 g Brownmalt 200 EBC
2% 29 g Zwartemout 1400 EBC
9 g 7%az 60 min B Fuggle (GB)
Gist : Windsor
75m/69°C Maischdikte is: 3.39 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.39 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten