
De mout wordt hoofdzakelijk gebruikt in donkere bieren als amber en donkere ondergisters, scotch ale, amber ale, red ale en irish ale. Melanoidinemout geeft een bier een rode tint en geeft het bier een volle, ronde smaak. Volgens een van de producenten Weyermann kan de mout tot 20% worden gestort.
Een van de meest gehoorde eigenschappen van deze mout is dat het de smaak van een decoctie gemaischd bier kan benaderen.Veel Duitse brouwerijen gebruiken het in Bockbieren, Doppelbocks, Oktoberfest en andere gekleurde ondergisters.
In dit experiment zal de smaak van melanoidinemout worden vergeleken met een decoctie gebrouwen bier. Daarnaast is het interessant om te proeven wat de mout in vergelijking doet met caramouten van vergelijkbare kleur. Hiervoor is de volgende opzet gestart.
WB-06 gist
![]() |
Decoctie koken |
2. 94,4% Pilsmout 5,6% - Cara-red(ruby)mout 50 EBC
S-04 gist
1. 94,4% Pilsmout 5,6% - Melanoidinemout 60EBC
2. 94,4% Pilsmout 5,6% - Cara-ambermout 60EBC
3. 100% Pilsmout met decoctie maischschema
De bitterheid komt van een enkele toevoeging van Premiant en zal 21 IBU opleveren. De bedoeling was in eerste instantie om het bier met S-04 te vergisten, maar vanwege de beschikbaarheid is er toen gekozen voor de WB-06 gist.
Na het eerste brouwsel met de melanoidinemout met WB-06 had het bier te veel witbier/weizenkarakter om een goede vergelijking te maken. De cara-red versie was toen al met de WB-06 gebrouwen. Hier is ook een vergelijking mee te maken. Dit bier en de andere bieren zijn nogmaals met de S-04 gebrouwen.
Het beoogde basisexperiment heeft een mooie opzet op deze manier. De melanoidinemout wordt vergeleken met een caramout van dezelfde kleur en de vergelijking met een decoctie wordt gemaakt. Allen vergist met S-04. Voor een helemaal sluitend experiment is het de bedoeling om nog een 100% pilsmout recept te brouwen met een infusiemaischmethode.
De proefnotities zullen binnenkort volgen.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenIk neem aan dat de proefnotities binnenkort gaan volgen!
BeantwoordenVerwijderenhttps://brouwerijdewatertoren.blogspot.com/2013/08/proefnotitie-de-smaak-van.html?m=1
BeantwoordenVerwijderen