woensdag 30 maart 2016

Nostradamus - Het Voorspelde Einde Van De Eensch Zo Geliefde IPA

Volgens de laatste berichten in de media hebben de brouwers van Nederland een groot probleem. De hop is bijna op en vooral aan de mooie, aromatische Amerikaanse hoppen is een schreeuwend tekort.  Zelfs de bekende ziener, Nostradamus, heeft de Hopcrisis in een visioen al eens op het netvlies gehad. Naast de Franse Revolutie, Tweede Wereldoorlog, aanslagen in New York en de Atoombom, is de schaarste van hop natuurlijk een belangrijk wereldgebeurtenis met miljoenen potentiële slachtoffers. Dat wist Nostradamus 450 jaar geleden al. Dit is het begin van het einde van de bittere, tandvleesoptrekkende brouwsels met citrus, bloemen, steenvruchtengeur tot aan naar Dreft en knoflooksmakende concocties. Dames en heren, het einde van de bierwereld zoals wij hem kennen is op handen!

In een poging om de laatste en ook meteen maar de beste en meest hoppige IPA in het bestaan van Brouwerij de Watertoren te produceren, is hier "Het Voorspelde Einde Van De Eensch Zo Geliefde IPA". De laatste hoppen in de vriezer worden tot de laatste kruimel ingezet om een bier te brouwen, dat ruikt naar zakken met hop. Alles moet op!

 Het recept
 De bierstijl is een zogenaamde Session IPA, weinig alcohol en veel smaak. Het risico bestaat dat door het lage alcoholpercentage het bier waterig aandoet. De oplossing hiervoor is de hop welke de indruk van body verhoogt. In dit recept is geen caramout gebruikt, maar een selectie van licht gekleurde die de moutigheid te accentueren.De melanoidine, munich- en biscuitmout bevatten veel melanoidines, reactieproducten tussen aminozuren en suikers welke gevormd worden tijdens de Maillardreacties tijdens het mouten. Dit draagt ook bij aan de body van het bier.

Voor het hoppen is Simcoe en Bravo gebruikt voor een stevige bitter. Mosaic en Simcoe zijn gebruikt voor aroma- en drooghoppen. Van de Cascade gaat er een complete zak hop in. Met 4,5 gram hop per liter bier aan drooghop zal het zeker goed hoppig zijn. Dan zijn de typische IPA-hoppen wel echt helemaal op en kunnen we weer focussen op nobele hoppen.


Aantal liters------- : 40 liter
Gewenst begin SG---- : 1053
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 72 liter
Spoelwater---------- : 30 liter
Maischwater--------- : 42 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 15.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 53 EBU (Tinseth)

88%   8666g Pale alemout                      5.5  EBC   

7%      729 g Tarwemout                           3    EBC   
5%      522 g Münchnermout type 2           22   EBC
4%      417 g Biscuitmout 50 EBC              58   EBC   
1%      104 g Melanoidinmout                    60   EBC
    
Maischschema 75 min op 67°C

22 g  Simcoe      14 %az  75 min
27 g  Bravo      16.7 %az  60 min
30 g  Simcoe       14 %az  5 min
30 g  Mosaic
       15 %az  5 min
40 g 
Simcoe        5 %az  0 min Drooghop
40 g  Mosaic
        14 %az  0 min Drooghop
100 g  Cascade     6 %az  0 min Drooghop
80 g Chinook      12 %az 0 min Drooghop 


Voor de vergisting is een combinatie van K97 en US-05 gebruikt. Beide zijn vrij cleane gisten die voldoende ruimte laten voor de hop.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...