zaterdag 30 januari 2016

Proefnotitie: Bière Exotique

Het eerste deel van "Bière Exotique" bestaat uit 4 varianten waarbij de kruiden zijn gevarieerd. Dit deel 1 heeft tot doel om de juiste kruiden en hoeveelheden te selecteren. In het volgende deel 2 zal er aan de hand van de keuze van de kruiden, een moutstort worden geformuleerd. 
Bier 1 t/m 4
Het bier is opgebouwd uit licht moutextract met een kleine hoeveelheid rietsuiker, zodat er een goede vergelijking tussen de kruiden kan worden gemaakt en het brouwen makkelijker maakt. 

De vier versies zijn:
1) Gember en Limoen;
2) Gember en Sereh;
3) Sechuan peper en Steranijs;
4) Limoen en Groene Thee.

 Het proeven

De vier versies zijn naast elkaar geproefd. Eerst is de geur beoordeeld. Er is grote verschil in intensiteit van de kruiden. Hierna is van elk bier een kleine slok genomen om de smaak te beoordelen. Doordat er een bepaalde smaakgewenning optreedt, is het lastig om objectief te proeven. Opvallend is dat de versie met K-97 gist een lichter bier geven dan met US-05.
Variant 1 - Gember / Limoen 
Het bier is helder en licht amberkleurig. De geur is weinig uitgesproken. Er is 2 gram gember per liter gebruikt en dit voegt slechts een lichte gembergeur en smaak toe. De hoeveelheid gember is te laag en kan nog wel verdubbelt worden. Van de limoen is ook niet veel te proeven. Het bier doet niet heel fris aan.

Variant 2 - Gember / Sereh
Het bier heeft hetzelfde uiterlijk als variant 1. De geur is heel fris en kruidig, Aziatisch. Van de gember is niet veel te proeven. De Sereh, oftwel citroengras geeft een heerlijk frisse geur en smaak. Eigenlijk nog iets te sterk, maar het bier is nog jong. Zowel in geur als smaak is dit bier het meest Aziatisch van de varianten.

Variant 3 - Sechuan peper / Steranijs
Dit bier wijkt enigzins af van de andere varianten, en is meer om de mogelijkheid van de Sechuan peper in bier te bepalen. In een eerder bier met deze 'peper' gaf het een soort rozenachtig aroma en dat lijkt nu ook het geval. De licht tintelende eigenschappen van de peper zijn in het bier niet aanwezig. De rare combinatie met steranijs is minder geslaagd. De peper en de steranijs lijken een houtig aroma en smaak te geven. Dit levert een kruidig, warm winterbier op, maar dat was net niet de bedoeling. De bitterheid lijkt te worden geaccentueerd door de peper.

Variant 4 - Limoen / Groene thee
Dit bier schenkt helder in en heeft een gebalanceerd aroma. Er springt niet meteen een bepaalde geur naar voren. In de smaak heeft dit bier iets weg van groene ijsthee, maar met te weinig theesmaak. De smaak is helder, de limoen en thee werken prettig samen, maar kan zeker nog een factor 2 omhoog. 


Conclusie

Van de vier varianten zijn degene met Gember/Limoen en Sechuan/Steranijs de minst geslaagden. Ze zijn te weinig fris en waarschijnlijk minder in staat om naast een gerecht te worden gedronken. 
De variant met gember en sereh is fris en Aziatisch, wat betekent dat dit een goede kanshebber is. De variant Limoen en groene thee is prettig en heeft een soepele balans. De hoeveelheden zijn te laag, maar nog steeds een kanshebber. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...