zondag 19 oktober 2014

Behemoth - Een Massieve Ale

Toen ik net geïnteresseerd begon te raken in speciaalbieren en brouwen, was er nog geen internet. In ieder geval had ik het niet. Alle informatie kwam uit boeken en het PINT magazine. Een van die boeken was het Bierjaarboek 1995-1996 van Peter Crombecq. Het was een tweedehands exemplaar met vergeelde bladzijden van een rommelmarkt voor de prijs van 5 gulden. In dit boek waren Belgische, Nederlandse en Luxemburgse bieren overzichtelijk neergezet naar stijl, brouwerij en alcoholpercentage. Van de meeste bieren had ik nog nooit gehoord en België was gevoelsmatig aan de andere kant van de wereld. Maar de inhoud sprak wel enorm tot de verbeelding met prachtige namen van brouwerijen en bieren. Verboden Vrucht, Mort Subite, Witte Raaf en het Elfde Gebod waren bieren die ik nog nooit gedronken had maar die hoog bovenaan de lijst stonden. Maar wat ik het meest prachtig vond was de bierstijl 'Massieve Ale', een stijl die nu eigenlijk Quadrupels, Barleywines, Old Ales en misschien nog wel andere stijlen zou omvatten. In het algemeen een zwaar bier, die licht of donker gekleurd. 

Massive Ale

Maar goed, een Massieve Ale dus, de naam wordt niet meer gebruikt maar ik vind hem nog steeds lekker klinken. Het suggereert dat het om een gigantisch zwaar bier gaat en dat zal dit bier ook proberen te worden.  De basis van het bier bestaat uit palemout, met daarover een goede 10% Caramelmout 150 EBC voor de donkere smaken in het bier. Daarnaast zijn de havervlokken gebruind in de oven om zodoende een koekjesachtige smaak te geven. Voor de doordrinkbaarheid voeg ik suiker toe. De body wordt daardoor minder vol en het bier wordt beter drinkbaar. Verder nog crystal rye en geroosterde tarwemout om de kleur aan te passen.

De hop is de Pacific Jade, die een zwarte bessen en wat houtachtige tonen kan geven. De gist is de relatief cleane BRY-97 die het bier meer in de richting van een Amerikaanse Barleywine duwt. Tegelijk hiermee wordt de Brettanomyces Claussenii toegevoegd voor de complexe smaak en de verdere doorvergisting van het bier. Deze stam geeft de typische paardendeken en leer die het bier interessanter maken. 

Het recept

Totaal brouwwater--- : 38.4 liter
Spoelwater---------- : 8.4 liter
Maischwater--------- : 30 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 50.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 45 EBU (Tinseth)


67.9%  5954 g Palemout 7 EBC (TF)               8    EBC  
9.5%     833 g Karamelmout 150 EBC            150  EBC  
7.6%     666 g Kristalsuiker                            6    EBC  
11.1%   973 g Gebrande Havervlokken            4    EBC  
1.1%      96 g Geroosterde tarwemout (TF)   1000 EBC  
2.8%    245 g Roggencaramelmout (TF)         150  EBC  
 

25 g  12 %az  75 min  Pacific Jade
25 g  12 %az  30 min  Pacific Jade
25 g  12 %az  5 min Pacific Jade
25 g  12 %az  0 min Pacific Jade


Maischschema


25m/62°C Maischdikte is: 3.42 L/kg
25m/70°C Maischdikte is: 3.42 L/kg

5m/75°C Maischdikte is: 3.42 L/kg
 
Vergisting BRY97 en Brettanomyces Claussenii 


Het wort is mooi donker van kleur en de gebrande havervlokken, roggemout en geroosterde tarwemout geven het bier een bijzondere granige, vettige en volle smaak. De dichtheid is uitgekomen op 1085. De einddichtheid is op 1010 uitgekomen.Gebotteld op 14/06/2015.

De laatste naloop is apart gekookt en hier is een bier met tuinhop van Dhr. Stam mee gebrouwen.

2 opmerkingen:

  1. Hey, altijd leuk dat die Massieve Ale nog eens tevoorschijn komt. Nu wel benieuwd hoe dit erg originele brouwsel smaakt ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Peter, wat leuk dat je reageert! Niet gedacht dat zo'n groot schrijver deze blog leest.. Wordt de term Massieve Ale nog ergens gebruikt verder?

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...