vrijdag 21 februari 2014

Brouwcursus 2014

Ook in 2014 is er weer een brouwcursus. Dit jaar is de opzet iets anders en worden er twee recepten voor een blond bier gebrouwen. Vaak wordt een eenvoudige blonde voor beginnende brouwers geadviseerd omdat dat makkelijk is. Het brouwen is vaak wel eenvoudig, maar om een echt goed smakende blonde te maken is lastig. 

In de zoektocht naar de perfecte blonde heb ik een aantal ideeën doorgenomen en gereduceerd tot 2 verschillende moutstorten. Het ene recept is een voortzetting van een van mijn beste blondes: een blond met veel tarwemout en Chimay gist.  Het andere recept is een blond met de moutstort van La Chouffe in gedachten met een kleine toevoeging van sinaasappelschil. In beide gevallen een bier met niet te veel alcohol en veel smaak van de gist.  

Nog meer dan bij andere bierstijlen is de gistsoort belangrijk voor een blonde, omdat de geur en smaak over het algemeen door de gist worden bepaald. De twee batches wort worden gesplitst en met twee verschillende gisten vergist. Wyeast 1214 is de gist van Chimay en Wyeast 3942 komt van de Dolle brouwers. Beide gisten geven veel fruitigheid, banaan en kruidnagel. De T-58 is een korrelgist en eigenlijk de enige verkrijgbare 'Belgische' korrelgist. Deze geeft meer een kruidige, peperige smaak. Door beide batches wort met T-58 gist te vergisten is er de mogelijkheid om de moutstorten te vergelijken.

De opzet wordt dan:
1) Alpha Tarweblond - Chimay gist (Wyeast 1214)
2) Alpha Tarweblond - T-58
3) Beta Chouffe light - Belgian Wheat (Wyeast 3942)
4) Beta Chouffe light - T -58



Wyeast 1214
A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.
Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 74-78% Temperature Range: 68-78° F (20-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

Wyeast 3942
Isolated from a small Belgian brewery, this strain produces beers with moderate esters and minimal              phenolics. Apple, bubblegum and plum-like aromas blend nicely with malt and hops. This strain will finish dry with a hint of tartness. Origin:
Flocculation: medium
Attenuation: 72-76%
Temperature Range: 64-74° F (18-23° C)
Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV



De recepten worden dan als volgt:

Alpha


Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 19.11 liter
Maischwater--------- : 17 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 10.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)

59%   3388 g Pilsmout 3 EBC                 3    EBC  
30%   1723 g Tarwemout                       3    EBC
6%     344 g Carared (D)                       40   EBC 
5%     287 g Kristalsuiker                       0    EBC 

Maischschema
5m/55°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
40m/64°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 3.2 L/kg

5m/75°C Maischdikte is: 3.2 L/kg

Hop
Magnum (D)   29 g  8 %az  75 min                  
Fuggle (GB)    25 g  5 %az  5 min                

Gist
1) 1214 Belgian Ale - gist toegevoegd als smackpack          
2) T58 - korrelgist 


Beta

   
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 36.8 liter
Spoelwater---------- : 18.8 liter
Maischwater--------- : 18 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 11 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)
 

78%  4378 g Pilsmout 3 EBC                     3    EBC   
12%    673 g Munchenermout 15 EBC       16   EBC
3%     168 g Carared (D)                          40   EBC   
7%     392 g Kristalsuiker                         0    EBC   
   

Maischschema
35m/62°C Maischdikte is: 3.2 L/kg
35m/70°C Maischdikte is: 3.2 L/kg

5m/75°C Maischdikte is: 3.2 L/kg

Hop
Saaz (CZ)     15 g  4 %az  FWH        
Magnum (D) 25 g  8 %az  75 min                     
Saaz (CZ)     25 g  4 %az  5 min                  

Kruiden--  15g   15 min  Sinaasappelschillen           

Gist
1) 3942 Belgian Wheat: gist toegevoegd als smackpack   

 2) T58 - korrelgist
       
Dit zijn de eerste stappen naar het vinden van de perfecte blonde. Na de proeverij met de cursisten kunnen we verder gaan denken over aanpassingen en verbeteringen. Wanneer je een goede naam voor een van de bieren weet, reageer dan.  

De brouwdag is goed verlopen. De bieren staan na een dag goed te vergisten.




De Wyeast 1214 lijkt wat traag op gang te komen.  Hieronder een filmpje van de vergistingsvaten.


De proefnotities van de bieren zijn hier beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...