vrijdag 9 november 2012

Proefnotitie: Galjoen Gouden Ale

Het heeft lang geduurd voordat ik een proefnotitie van dit bier plaatste. Het idee achter dit bier was een bier te maken wat in de lijn van Tradewinds Tripel ligt van brouwerij "The Bruery' in Amerika. Dit bier wordt gebrouwen met rijst en basilicum. Uiteindelijk is dit een duidelijjk ander bier geworden doordat de basilicum niet beschikbaar was. Daarvoor heb ik citroenblad gekocht en dat in wodka laten weken. De smaak hiervan was tijdens het toevoegen erg citroenachtig en redelijk scherp citrus. Omdat het aan een batch van 25 liter werd toegevoegd, is er voor gekozen om alles toe te voegen. Na ongeveer 2 maanden was het bier nog sterk uit balans en scherp citrus en citroenachtig. Nu na een aantal maanden verder is het bier veel milder en komt de mout was meer naar voren.

Uiterlijk: Licht troebel, met een grote, fijne schuimkraag en iets te veel koolzuur. De kleur is wat modderig, en is bruin met een kleine rode tint.

Geur: Een duidelijk waarneembare citrusgeur die zoals verwacht sterk aan citroen en eerlijk gezegd aan afwasmiddel doet denken. De gist heeft een esterig profiel aan het bier gegeven. Er is een caramelmoutige, dextrineuze geur waarneembaar. Er is geen geur van hop tussen al deze sterke geuren te ruiken.

Smaak: De smaak is sterk citrus om te beginnen, het doet wel wat 'Oosters' aan en er lijkt een lichte spekkoeksmaak te ontwikkelen. Nadat de smaakpapillen aan de citroen gewend zijn, worden de ester sterker en deze hebben een wat scherpe smaak. De mout is redelijk dextrineus en caramelmoutig.

 Mondgevoel: Door detoevoeging van het moutextractstroop is er een redelijk dik en dextrinerijk bier ontstaan dat ook te dik overkomt. Ondanks de toevoeging van de rijst heeft het bier een te volle body.

Oordeel: Dit bier was een leuk experiment, maar zeker geen reden tot herhaling. Daarvoor is de smaak te eenzijdig. 


Het verslag en recept is hier vinden.

2 opmerkingen:

  1. I think you might be well-served by letting this beer age for a while longer. I like the idea of a strong citrus flavor, and the vodka soak you did is a good extraction method. I'll bet this beer will be very good after significant time in the bottle.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. It is getting better over time, so I might forget the beer for a couple of months. In a previous beer I tried the pandan leaf, ginger and coriander (seed), which was still very present after 2 years. I hope this beer mellows better.
    The extraction method gives me space to experiment with the amount in the finished beer. I also like your experiment with extracting fatty flavors, specially the bacon. Maybe I will give that a try in the future.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...