maandag 21 november 2011

Impact Porter

Hier mijn recept voor een ondergistende porter. Mijn eerste idee was om dit een zwaar bier te maken, maar ik zie daar toch vanaf aangezien ik genoeg zwaar bier heb en ik zie dat deze gist (Pilsen Lager 2007) mijn Meibock ook niet super trekt.
Naam recept--------- : IMPACT PORTER
Biertype------------ : D Porter (Baltic)
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1065
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 36 liter
Spoelwater---------- : 10 liter
Maischwater--------- : 26 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 108.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 59 EBU (Tinseth)

Ik kom toch altijd weer uit op veel moutsoorten als ik een donker bier brouw, maar ik heb er vrede mee. De amber -en brownmalt en dark crystal zijn Engelse mouten. De vorige keer dat ik ze in 33% amber en 33% brownmalt in een porter gebruikte, was dat over de top maar nog wel te drinken. Nu heb ik het aandeel van deze mouten verlaagd en aangevuld met een dark crystal en 2 kleurmouten.

Moutstort---------------------------------
56.0% 4336 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
13.4% 1037 g Pale alemout 5.5 EBC
9.6% 743 g Ambermalt 110 EBC
9.6% 743 g Brownmalt 350 EBC
4.8% 371 g Dark Crystal 300 EBC
3.3% 255 g Roggenroostmout 500 EBC
3.3% 255 g Chocolademout 900 EBC

Voor de hopstort is er gebruik gemaakt van hop uit eigen tuin. De East Kent Goldings hop geeft over het algemeen een kruidige, wat aardse, 'Engelse' smaak. Dit combineert volgens mijn ervaring prima met een donker bier.

Bloemen---35 g 6.5 %az 075 min B Northern Brewer (D)
Bloemen---23 g 9 %az 075 min B Magnum (D)
Bloemen---45 g 4 %az 020 min B East Kent Golding (tuin)
Bloemen---45 g 4 %az 005 min B East Kent Golding (tuin)
Gist---------------------------------
Gistsoort----------- : 2007 Pilsen Lager
Gist toegevoegd als- : gistkoek
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0 uur
Temperatuur--------- : 17°C

Ik heb de eiwitrust van stal gehaald, omdat ik de vorige keer dat ik dat deed een hoger rendement heb gehaald. Het maischschema wordt dan als volgt:



Maischschema----------------------------------------------
10m/52°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
40m/60°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
30m/70°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.35 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...